Jdi na obsah Jdi na menu

obřady v náboženství

Temněř všechny církve a náboženské skupini nají nějaké obřady , rytuály například křestanství má své obřady vánoce , velikonoce .

Členové Církve svaté víry má jako obřad každý den se povinost modlit se  5 krát deně k bohu andělusexu .

Muslimové mají za obřat taky modlidbu  

Co je to rytuál 

Rituál je znakový systém který má sloužit komunikaci s bohy a jehož prostřednictvím se současně  realizuje složitá mezilická komunikace . Nejprozším rituálem je dotek ( přísaha na bibli ) .

Jiný příklad rytuálu v antickém rituálu prosebného průvodu se ten , kdo si chce něco vyprosit , vrhá před sochou boha nebo před mocného člověka na zem a objímá jeho kolena často přitom nese větev . Je to gesto umenšení a ponížení sebe sama .  Je to gesto jímž člověk vydává sám sebe napospas tím , že vyhledá kontakt s potencionálním agresorem . Nepřibližuje se kněmu se zbraní , s opracovanou větví , nýbrž s haluzí . To by tedy bylo základem rituálu , který na první pohled není možné vysvětlit pragmaticky , protože prozbu lze vyslovit jasněji  pohlížímeli mocnému do očí přímí pohled je však v řiši zvířat spíše aktem agrese . Základem rituálu je biologický program , který je nám geneticky daný a přináší nás tudíž sám od sebe na myšlenku jednat odpovídajcím způsobem nebo zajištuje , že se nám okamžitě zdá srozumitelné , když příslušným způsobem jednají druzí .

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář